Is een 'pand handelsfonds' nog te verantwoorden ?







Recent heb ik voor een klant een kredietaanvraag gemaakt die vervolgens naar zijn diverse bankiers werd verzonden.  Na diverse gesprekken en toelichtingen kwamen de verschillende voorstellen binnen.  Bij 1 voorstel vroeg de bankier als waarborg een 'pand handelsfonds'.  Een vrij standaard vraag waarbij in het verleden zeker geen verder vragen zou gesteld hebben.
Mijn klant dacht daar helemaal anders over.  Hij vond het ethisch niet kunnen t.o.v. zijn andere leveranciers, dat in geval het mis mocht gaan, zij volledig in de kou zouden staan.  De wetgever heeft in het verleden al allerhande regels gemaakt die moeten verhinderen dat de vennootschap armer wordt ten nadele van haar schuldeisers.  En nu met 1 handtekening komt de bank eerst in de rij en blijft er voor de andere schuldeisers met wie ze al jaren samenwerken niets meer 'over'.  Daar had de klant een moreel probleem mee.
De beslissing werd aan de kredietinstelling overgemaakt en ze vonden het een verrassende zienswijze.  Ik ben benieuwd of ze er verder nog gevolg gaan aan geven of het als een 'fait divers' verdwijnt terwijl ze in al hun communicatie blijven vertellen dat ze ethisch bankieren ...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Managementrapportering en optimaliseren van bedrijfsprocessen

Wanneer is het beste moment om te starten met een part-time CFO ?

Zijn alle bankiers hetzelfde ?