Waarom zijn rapporten nuttig ?

Vele ondernemers starten als 1-mans bedrijf en groeien door de jaren heen.  Sommige al sneller dan anderen.  Wie als ondernemer een aantal jaren actief is, zoek dikwijls naar een klankbord om af te toetsen welke richting hij/zij met het bedrijf kan uitgaan.  Niet iedere onderneming heeft de omvang dat ze een Raad van Bestuur heeft.  Toch bestaat er iets als een 'Raad van Advies'.
Het is de ondernemer die zijn raad samenstelt en bepaalt wie er deel van uitmaakt.  Daarnaast bepaald de ondernemer ook wat deze raad doet, en wat de vergaderfrequentie is.
Om aan zo'n 'Raad van Advies' te staren is het belangrijk om cijfers te kunnen voorleggen zodat ze enige indicatie hebben hoe het met het bedrijf gesteld is.
Hier kunnen kwartaal rapporten een grote toegevoegde waarde hebben.  Met relevante cijfers beschikt de ondernemer over een eerste dash-board dat aangeeft waar de onderneming staat.
Deze rapporten hoeven geen uitgebreide pagina vullende verslagen te zijn.
Mits een goede organisatie van de boekhouding (garbage in - garbage out) zijn er op eenvoudige wijze al zeer relevante cijfers aanwezig.
Daarnaast kunnen deze rapporten ook dienen om te versturen naar relevante SteakHolders.  De belangrijkste daarbij zijn alle financiers.  Zowel de aandeelhouders (wat meestal de familie is) als de banken.  Door en per kwartaal een korte update te geven, blijven ze betrokken bij het bedrijf en weten ze vooraf wat de mogelijke financieringsvraagstukken zijn die moeten opgelost worden.
Het is ook een instrument dat naar de belangrijkste leveranciers kan verzonden worden en in sommige gevallen kan het relevant zijn om het aan klanten te bezorgen.

Neem gerust contact op als je wil weten hoe we je kunnen helpen om zo'n rapport eenvoudig samen te stellen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Managementrapportering en optimaliseren van bedrijfsprocessen

Wanneer is het beste moment om te starten met een part-time CFO ?

Zijn alle bankiers hetzelfde ?